Karantinada Kilo Almayı Engellemek | Op. Dr. Fırat Tutal
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Karantinada Kilo Almayı Engellemek

Karantinada Kilo Almayı Engellemek

COVID-19’un yayılmasını en aza indirmek için karantinada kalmak çok önemli bir tedbirdir. Peki aldığımız bu tedbirin sağlığımız üzerinde ne gibi etkileri olacaktır?

 

Uzun süre hareketsiz kalmak fiziksel ve ruhsal sağlığınız için çok zararlıdır. Bu nedenle bu zor zamanda aktif kalmak önemlidir. Fiziksel olarak aktif olmak kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olurken kalp hastalığı, felç ve diyabet riskini önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca kas kütlesi ve kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olarak sarkopeni (kas kütlesi kaybı) ve osteoporoz (kemik yoğunluğu kaybı) gelişme riskini azaltır.

 

Fiziksel aktivite, akciğerlerden ve solunum yollarından bakterileri temizlediği, beyaz kan hücresi dolaşımını artırdığı ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan vücut sıcaklığını artırdığı için bağışıklık sisteminizin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, fiziksel aktivite psikolojik sorunları önlemenin de harika bir yoludur. Aktif olmak, kortizol gibi stres hormonlarının azaltılmasına yardımcı olur ve  endorfinler gibi iyi hissettiren hormonların salınmasını teşvik eder.

Normal hayatımızda çoğumuz ya spor salonunda egzersiz yapardık ya da parklarda koşuya giderdik. Peki evde kaldığımız bu karantina günlerinde kendimizi zinde ve sağlıklı olarak tutmamızı sağlamak için ne yapabiliriz?

Birincisi, hastalıkla temas riskiniz olmamışsa ve dışarıya çıkılmasına izin verilen grup içerisindeyseniz , o zaman düzenli yürüyüş, koşu veya bisiklete binme aktif kalmak için harika bir yoldur. Sadece diğer insanlardan 6 adım (iki metre) uzakta durduğunuzdan emin olun.

Ancak evde sıkılmış olsanız bile, aktif kalmanın ve egzersiz rutininize devam etmenin yolları var ve bu egzersizlerin bazıları çok az veya hiç ekipman gerektirmez. Bir egzersiz bisikleti veya koşu bandına sahip olacak kadar şanslıysanız, o zaman bu formda kalmaya alışmış olacaksınız. Ancak bunlar mümkün değilse, kalp atış hızını artıran herhangi bir aktivite kardiyovasküler sağlık için yararlı olacaktır.

Evin etrafında veya merdivenlerden yukarı ve aşağı yürümeyi deneyin. Telefonda konuşurken oturmak yerine ayakta durun veya dolaşın. Dans etmek, özellikle çocuklarla aktif kalmanın harika bir yoludur, bu nedenle her gün iki veya üç kez 10 ila 15 dakika boyunca müzik eşliğinde dans edin. Alternatif olarak, fiziksel aktiviteyi destekleyen birçok uygulama ve you tube videosunu da kullanabilirsiniz.

Direnç egzersizleri ayrıca kaslarınızı güçlendirmeye ve hareketliliğinizi geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu egzersizlerden bazıları ağırlık veya direnç bantları kullanılarak yapılabilir, ancak bunlara erişiminiz yoksa, bu sizi durdurmamalıdır. Sağlam bir sandalye ile squat, bir duvara veya mutfak tezgahına karşı şınav ve merdiven basamakları bu tür egzersizlere yeni başlayanlar için mükemmeldir.

 

Hatta salça kutularını, pirinç torbalarını, şişelenmiş suyu veya un paketini dambıl yerine  kullanabilirsiniz. Bu ürünler sizin için yeterince ağır değilse, çocuklarınızı da ağırlık olarak güvenli bir şekilde kaldırabilirsiniz.

Dengeli bir egzersiz, çekme ve itme hareketlerini içermesi gerektiğinden, bir ceket (nispeten güçlü bir malzemeden yapılmış) alın ve kapı koluna sıkıca bağlayın ve vücut ağırlığınızı çekin.

Bu belirsizlik süresi boyunca kontrol edebileceğimiz bir şey sağlığımız ve refahımızdır. Durumunuz ne olursa olsun, aktif kalmaya, sağlıklı beslenmeye ve bol su içmeye çalışın.